Nyttiga granatäpple

Granatäpplen är rika på vitamin B och C och många andra antioxidanter. Juicen har tre gånger mer mängd polyfenoler än vad som finns i grönt te. Dessa polyfenoler är antioxidanter som har visat sig skydda mot cancer, hjärtsjukdomar och ge ett lägre blodtryck.

En studie visar att granatäpple kan avvärja ett antal komplikationer hos patienter med njursjukdom som går på dialys, inklusive minskad inflammation och andra komplikationer i samband med sjukdomen, enligt ett papper som presenterades vid American Society of Kidneymedicins 43:e årsmöte. Där granskade man 101 dialyspatienter, som fått antingen granatäpplejuice eller en placebodrink, i början av varje dialys – tre gånger i veckan under ett år.

Laboratorietester visade att patienter som drack granatäpplejuicen upplevde reducerad inflammation och mindre skada orsakad av stress. Dessutom hade de mindre sannolikhet att läggas in på sjukhus på grund av infektioner. Dessa resultat stöder andra studier som tyder på att juicen har potenta antioxidativa egenskaper.
Man fann även att de som drack granatäppeljuice visade en förbättring av lipidprofilen och minskat blodtryck, vilket tyder på att de hade bättre hjärthälsa. 


Granatäpple är uppenbart beskyddande för hälsan. Inte nog med de resultat som visades i studien som nämns ovan men granatäpple hjälper även till att förhindra skador på hjärtat och att bygga upp plack i artärerna. Den kan lindra smärta av artros genom att fördröja försämringen av brosk i leder och förhindra inflammation. Den har visat att minska risken för att utveckla ett flertal cancerformer, och hos män som redan har prostatacancer, har granatäpple kunnat minska den hastighet med vilken tumörerna växer.

Research Paper Details:

Ronit Geron, et al. One Year of pomegranate juice Consumption Decreases Oxidative stress,inflammation and Incidence of infections in Hemodialysis Patients. 2010.

One Comment

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.