Vitamin D förhindrar influensa

Sammanlagt 354 barn deltog i en studie som ägde rum under vintern 2008-2009 och utfördes av läkare och forskare från Jikei University School of Medicine i Tokyo, Japan. Barnen valdes slumpmässigt ut och delades in i två grupper; den första gruppen fick en daglig dos av vitamin D på 1200 IE (internationella enheter) och den andra gruppen fick en placebo tablett. Studien ägde rum över en period på 3 månader.

Den första månaden blev alla barnen sjuka lika ofta, oberoende av tillskottet men i den andra månaden, när vitaminnivån i barnens blod var högre, blev fördelen av vitaminet tydligt. Vitamin D aktiverar det medfödda immunförsvaret, vilket gör att kroppen producerar flera proteiner såsom defensin och cathelicidin som utlöser cellaktivitet och inaktiverar virus.

Läkemedel som zanamivir och oseltamivir ska minska risken för en influensainfektion med 8 % hos barn jämfört med en 50 %, och ibland högre procentenhet, minskning av risken om man tar Dvitamintillskott – skriver forskarna i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition.

Läkemedel och vacciner är kända för att innehålla toxiska substanser, t ex timerosal – en kvicksilver-lösning som används som ett konserveringsmedel i vacciner – och vissa av dessa är direkt kopplade till sjukdomar och utvecklingshinder i nervsystemet såsom autism. Vitamin D är dock ett naturligt, hälsofrämjande näringsämne och denna anmärkningsvärda vitamin, som främst erhålls från solen, har visat sig inte bara att skydda benmärgen utan även att minska risken för cancer, hjärtsjukdomar, diabetes och andra sjukdomar, inklusive olika bakteriella- och virusinfektioner.

Denna studie stödjer också teorin att låga nivåer av vitamin D, som förekommer på vintern, är anledningen bakom influensaepidemierna för har sin topp mellan december – mars.

 

Studiedetaljer:

Urashima M, Segawa T, Okazaki M, et al. Randomized trial of vitamin D supplementation to prevent seasonal influenza A in schoolchildren. Am. J. Clinical nutrition, May 2010; 91: 1255 – 1260.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *