Hur får jag i mig mer protein?

Det kan vara bra att veta hur man får i sig mer protein genom maten.

Kött och mejeriprodukter inklusive fjäderfä, ägg och fisk innehåller alla kompletta proteinkällor, dvs alla essentiella aminosyror som kroppen behöver. Men kompletta proteiner kan även erhållas från en vegetarisk kost.

De aminosyror som återfinns i grönsaker är lika hög kvalitet som de aminosyror som hittas i djur produkter och kan användas lika effektivt genom den mänskliga kroppen. De flesta protein från grönsaker innehåller oftast de flesta av de nio essentiella aminosyror, men en eller två av dem kan vara på en låg nivå jämfört med proteinet i animaliska livsmedel.

Det finns en handfull vegetariska källor som erbjuder komplett protein och kan stå ensam som den viktigaste proteinkällan i varje måltid.

Dessa inkluderar:

  • Quinoa
  • Bovete
  • Hampa
  • Andra livsmedel som erbjuder höga nivåer av ofullständigt protein inkluderar bönor, ärtor, nötter, frön och bönor, linser och ärtor kan enkelt kombineras med brunt ris eller majs för att skapa en läcker komplett måltid.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *