Mjukgörare/sköljmedel med lavendel

Det känns härligt att kunna säga att vi numera också tvättar naturligt här hemma, med tvättnötter och denna underbara mjukgörare från Alvehamn.

I början tänkte jag: vad är en mjukgörare och vad är skillnaden mot sköljmedel?

  • Mjukgörare: idag är moderna mjukgörare organiska kemikalier tillverkade inom petrokemiindustrin; majoriteten av dessa är estrar, sådana som adipater och ftalater. Det finns mer än 300 olika typer av mjukgörare av vilka mellan 50 och 100 är i kommersiellt bruk. De mest använda mjukgörarna är ftalater.
  • Sköljmedel: ett medel som mjukgör tvätt och vanligen även innehåller ett parfymämne. Sköljmedel kan möjligen orsaka allergier. Studier har visat att mjukgörare (ftalater) som finns i sköljmedel sätter ner immunförsvaret vid regelbunden användning. Parfymer och ftalater är tyvärr heller inte något som reningsverken kan ta hand om och på så sätt når de naturen.

Så med andra ord; ingen skillnad – samma användning och resultat.

Beskrivning: En ekologisk mjukgörare bestående av växtbaserade tensider och naturlig eterisk lavendelolja som hjälper till med att skölja ut rester av tvättmedel och gör plaggen mjuka. Den är fri från fosfater, oljebaserade ämnen, klorin, syntetiska parfymer, färgämnen och optiska blekmedel.

Dosering: 30ml per tvätt

 

Mitt omdöme: Jag kan bara säga; så fantastisk! Älskade den från första stund av flera anledningar; doften var det första som jag föll för eftersom jag älskar lavendel och mina kläder (samt tvättmaskinen) doftade underbart.

Nästa var att den faktiskt höll vad den lovade – att kläderna blev väldoftande och mjuka och till sist att den är så pass dryg! Nu vet jag inte om jag underdoserar, jag mäter aldrig doseringen utan varierar beroende på hur mycket tvätt jag lagt i maskinen, men den har aldrig gjort mig besviken och är fortfarande inte i närheten av slut fastän jag använt den ett bra tag.

 

image

One Comment

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.