Single post

Paranötter ökar fertilitet

Paranötter är en av de mest näringsrika av alla nötter. De stärker immunförsvaret, skyddar mot depression och ökar fertiliteten.

Paranötter är en av de bästa källorna till antioxidanten selen, en viktig mineral som många människor har brist av. I själva verket har forskarna visat att ett dagligt intag av paranötter är en bättre källa av mineralet än att ta ett komplement i form av kosttillskott. Denna mineral stärker immunsystemets försvar av antikroppar och hjälper till att förebygga cancer, hjärtsjukdomar och för tidigt åldrande. Det är en viktig del i åtgärden av glutation, en enzym som undertrycker fria radikaler och hjälper till att stoppa utvecklingen av tumörer.

Selen är också en humör ökande mineral. Personer vars kost är bristfällig i detta näringsämne har visat sig lida av depression, ångest och trötthet och må bättre när de äter selen-rik mat.

Paranötter är också packade med vitamin E, som arbetar med selen för att ge en super-uppsving för immunförsvaret. De innehåller också andra viktiga mineraler, inklusive magnesium och är dessutom rika på omega-6 fettsyror vilka är nödvändiga för att lindra inflammation i kroppen och öka matsmältningen.

Att de är höga i innehållet av selen och vitamin E gör nötterna till ett utmärkt val om man vill förbättra sin fertilitet. Selen hjälper till att hålla spermier friska – brittiska forskare har funnit att när män med fertilitetsproblem ökat sitt selen intag producerade de tåligare och mer livskraftiga spermier. Ökad intaget av vitamin E resulterade också i mer fruktbara spermier och fertilitet hos kvinnor!

Paranötter är höga i fleromättade och enkelomättade fetter – det betyder att de härsknar snabbt, så köp små mängder åt gången och förvara dem på en sval plats eller i kylen.

De är även rika på protein. Du kan även dem hela eller bearbeta dem till mjölk eller smör eller hacka dem.

 

Referenser:

Thomson CD, Chisholm A, McLachlan SK, Campbell JM. Brazil nuts: an effective way to improve selenium status. Am J Clin Nutr. 2008 Feb;87(2):379-84. 2008.

Krznjavi H, et al. Selenium and fertility in men. Trace elements in medicine, vol 9(2) (1992), pp. 107-8.

Bayer, R. Treatment of infertility with Vitamin E. International Journal of infertility, vol 5 (1960), pp. 70-8.

Naturlig bebis. by teslathemes
UA-45588079-1