Vitamin B bevarar minnet och kan förhindra Alzheimers sjukdom

Dessa banbrytande resultat kommer från Oxford University, där man tittat på 168 äldre personer som har mental nedgång som kallas mild kognitiv svikt.
Detta tillstånd, som kännetecknas av milda minnesproblem och språkproblem, är bortom vad som kan förklaras av normalt åldrande och kan vara ett förstadium till Alzheimers sjukdom och andra former av demens.

Hälften av de frivilliga fick en daglig tablett som innehåller halter av B-vitaminer folat, B6 och B12, väl över den rekommenderade dagliga dosen.
Den andra hälften fick placebo.

Efter två år mättes i vilken takt som deras hjärnor hade krympt.

Den genomsnittliga hjärnan krymper med en hastighet av 0,5% per år efter 60 års ålder. Hjärnan hos personer med mild kognitiv svikt krymper dubbelt så snabbt. Alzheimers patienter har en krympning på 2,5% per år.

Det visade sig att genomsnittet hos dem som tog vitamintillskott, drog vitaminerna ner på minskningen med 30%! I vissa fall med mer än 50%.

Vissa B-vitaminer – folsyra, vitamin B6-och B12 – kontrollera nivåerna av en känd substans ashomocysteine ​​i blodet. Höga nivåer av homocystein är förknippade med snabbare hjärnan krympning och Alzheimers sjukdom. Författarna till studien tror att det var B-vitaminer ”effekt på nivåerna av homocystein som hjälpte bromsa hastigheten av hjärnans krympning:” Dessa vitaminer gör något till hjärnan struktur – de är att skydda den, och det är mycket viktigt eftersom vi måste skydda hjärnan för att förhindra Alzheimers. ” Höga nivåer av homocystein är också en mycket bra markör för en dålig livsstil eller sjukdom, så saker som en hög sockerhalt, raffinerade kost, brist på motion, etc, kan driva även homocysteinnivåer upp.


Detaljer:
Smith AD, Smith SM, de Jager CA, Whitbread P, Johnston C, et al. (2010) Homocysteine-Lowering by B vitamins  Slows the Rate of Accelerated brain  Atrophy in Mild Cognitive Impairment: A Randomized Controlled Trial. PLoS ONE 5(9): e12244.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.