Krossade tomater

Testfakta har låtit det franska laboratoriet Eurofins analsysera 7 olika fabrikat av krossade tomater som finns på den svenska marknaden för att se hur mycket av den nyttiga färska tomaten som finns kvar efter konservering samt förekomsten av bakterier och bekämpningsmedel och halten av c-vitamin och lykopen. Samtliga fabrikat var fria från bakterier och andra mikroorganismer, utom Coops. Denna innehöll 100 cfu/g (antalet livskraftiga bakteriekolonier per gram).

– När det handlar om konserver ska det inte finnas några mikroorganismer över huvud taget. När det gör det, är det en indikation på att något med steriliseringen inte har gått rätt till, säger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Janne Pettersson, presschef på Coop, säger att en undersökning nu kommer att inledas för att se om något gått snett under produktionen. Detta för att säkerställa att inte allvarligare saker inträffar.

Även halten av c-vitamin påverkas av produktionen, eftersom vitaminen är mycket känslig för kontakt med syre. Detta kan enligt Eckhard Jacob, analysansvarig på Eurofins, förklara varför Muttis krossade tomater inte innehåller några mätbara halter av c-vitamin.

– Jag var inte där under tillverkningen, men det mest sannolika är det saknades skydd mot syre under framställningen. Eller möjligen att kvaliteten på tomaterna var låg, eller att de var övermogna, säger han.

C-vitamin är mycket känsligt för hetta! Och de flesta kokar ändå sina tomater.

Vad som dock inte påverkas, och som också är mycket viktigt för kroppen, är antioxidanten lykopen. Den finns normalt i mycket höga halter i tomater och är viktig för människor. Studier visar att den kan ge ett skydd mot såväl cancer som åderförkalkning, samt att den lättare tas upp av kroppen om den hettas upp. Testfaktas analys visar att även processade tomater är fulla av antioxidanter. Mest lykopen hade Icas ekologiska, och minst hade Icas icke-ekologiska.

– Skillnaderna i lykopen-halt mellan de olika fabrikaten beror sannolikt på kvaliteten på själva tomaterna, samt på hur mycket solljus de utsatts för Det är normalt väldigt stora skillnader på olika grönsaker, säger Eckhard Jacob.

Eurofins gjorde även en screening för att se om något av fabrikaten innehåller bekämpningsmedel. Den enda som inte klarade detta moment var Willys, som innehöll 0.02 mg/kg av ogräsmedlet Fluazifop.

– Det är inte ett högt värde, och det är en aning förvånande att inte fler innehöll bekämpningsmedel. Jag skulle tro att det har att göra med när tomaterna plockades. Om Willys tomater plockades närmare själva besprutningen än de andra, är det logiskt att just de innehåller spårämnen, säger Eckhard Jacob.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.