Läkemedel med bristfällig information

Ben Goldacre, brittisk forskare, författare och läkare, har skrivit en artikel i The Guardian där han reflekterar över processen vid läkemedelsprövningar och finner dessa processer bristfälliga med data som förblir dold i läkemedelsföretagens intressen. Han skriver såhär:

”The doctors prescribing the drugs don’t know they don’t do what they’re meant to. Nor do their patients. The manufacturers know full well, but they’re not telling.”

Denna artikel beskriver att läkare, efter att ha tagit examen och kommit ut i arbetslivet, har fått lära sig vad som är rätt. Men det är sällan dem tänker på att de akademiska uppsatser och tidskrifter som alla tänker på som objektiv, ofta i hemlighet varit planerade och skrivna av människor som arbetar direkt för företag, utan avslöjanden. Ibland ägs hela akademiska tidskrifter direkt av ett läkemedelsföretag. Vi kan inte ha någon aning om vad den bästa behandlingen är, eftersom det inte är i någons ekonomiska intresse att genomföra sådana försök. Ett exempel är vad som skedde med Vioxx och hur det akut drogs från världsmarknaden (Läkemedelsverket). Författaren förklarar att detta exempel är inte unikt.

Goldacre förklarar att ett  av de största sätten för företagen att lura läkarna är genom att presentera handplockade studier; de som visar god effekt och låg/inga negativa biverkningar. Samtidigt som det inte insisteras från tillsynsmyndigheter att resultaten av alla kliniska prövningar på ett visst läkemedel ges till läkarna samt att resultaten offentliggörs. Dessa upplysningar blir då vilseledande

Goldacre betonar aktivt att vilseledning uppstår vid undertryckandet av negativa forskningsresultat och nämner ett andra fel: begränsad varaktighet vid säkerhets-och effektstudier.

Läkare kan vara helt ovetande om de verkliga effekterna av de behandlingar som läkemedel ger. Fungerar detta läkemedel verkligen bäst, eller har jag helt enkelt blivit berövad halva uppgifterna? Är detta dyra läkemedel värt pengarna? Finns det några bevis för att det är farligt? Ingen kan säga. Detta är en bisarr situation som uppståt inom medicin, en verksamhet där man blint trott att allt ska vara baserat på fakta.

Författaren skriver att det är helt normalt att forskare och akademiker som bedriver industri-finansierade studier får underteckna avtal som förbjuder dem att publicera, diskutera och analysera data från sina prövningar utan tillstånd av finansiärerna. Detta är en hemlighetsfull och skamlig situation.

Goldacre tar också upp föreskrivningar av läkemedel för en indikation, åldersgrupp, dos eller form av administration som inte är godkänd. Han nämner t.ex. GlaxoSmithKline som presenterade studier som visade att antidepressivumet Paroxetin fungerar effektivt på barn, även fast det fanns andra studier som inte vart presenterade – och hade man inkluderat samtliga studier skulle man, tvärtom, dragit slutsatsen att dess effektivitet inte alls var bevisad.Men eftersom detta var en så kallad ”off-label-use så slapp man att rapportera om biverkningar likaså – nämligen ökad risk för självmord.

Goldacre skriver: ”Hur är det möjligt att våra system för att få information från företagen är så dålig, att de enkelt kan undanhålla oerhört viktig fakta som visar att ett läkemedel inte bara är ineffektivt, utan aktivt farligt? Reglerna innehåller löjliga kryphål, och det är dystert att se hur glatt GlaxoSmithKline utnyttjade dem: när utredningen publicerades 2008 drog kommissionen slutsatsen att vad företaget hade gjort var helt enkelt oetiskt och att man satte barn runt om i världen i riskzonen – det faktum att man hade undanhållit viktiga data om säkerhet och effektivitet som läkare och patienter absolut nödvändigt behöver ta del av – men våra lagar är så svaga att GSK inte kunde ställas till svars för något brott.”

Uppdatering: Jag såg era kommentarer om att länken inte fungerar längre och passar då på att länka till två sidor som har kopiera kortare utdrag från originalartikeln, så där kan ni ta del av delar av den i alla fall, den är verkligen värd att läsa! Länk 1, Länk 2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *