Barnsäkra ditt hem

Detta inlägg kommer att handla om några tips på hur du kan göra ditt hem säkert för dina barn, tipsen kommer ifrån DinSäkerhet.se, Vårdguiden och Konsumentverket. Om ni har egna tips och erfarenheter som ni vill dela med er av får ni gärna göra det i kommentarsfältet.

Så skadar sig barn i olika åldrar:

 • 0-3 år: De flesta olyckorna sker i hemmet och de vanligaste typerna är fall ur stolar och spjälsängar, kläm- och brännskador samt förgiftningar. Den vanligaste dödsolyckan är drunkning.
 • 4-6 år: Här tillkommer skador som skett i hemmet med i viss mån skador från barnomsorgen. De vanligaste olyckorna är fall, klämskador samt sammanstötningar med andra barn. Den vanligaste dödsolyckan är drunkning.
 • 7-12 år: Nu skadas barn i hemmet, på skolan och på olika sport- och idrottsplatser. Vanligaste olycksorsaken är fall och kollisioner med andra barn och föremål. Den vanligaste dödsorsaken i denna ålderskategori är trafikolyckor.
 • 13-17 år: I denna ålder skadas tonåringarna i huvudsak på sport- och idrotts-platser samt i trafiken. De vanligaste olycksorsakerna är fall och kollisioner med andra barn och föremål samt cykel- och mopedolyckor. Den vanligaste dödsorsaken är trafikskador.

Checklista för att hålla koll hemma

Ta reda på vilka säkerthetsåtgärder och vilka olyckor som kan ske gällande följande;

 • Bada säkert i badkar
 • Barnsäkra inomhus; spjälsäng och våningssäng – elektricitet – förgiftning, klämskador, kvävning (genom att förebygga att ditt barn sätter i halsen).
 • Brännskador
 • Utomhusaktiviteter (beroende på årstid) så som i pulkabacken och skidsäkerhet eller i poolen/dammen och gällande studsmattan.
 • Förebygg drunkning och flytvästar för barn

Tips på mer utförliga checklistor inom olika kategorier av barnprodukter hittar du här.

Kom ihåg vid olyckor

 • Hur du hjälper en rullstolsburen person. En person som sitter i rullstol och har satt i halsen kan du luta framåt och ge ryggslag samtidigt som du håller en hand på hans eller hennes bröst för att skapa ett mottryck. Därefter gör du buktryck då personen fortfarande sitter lutad framåt. Anpassa kraften efter kroppsbyggnaden hos personen du försöker hjälpa. Blir personen medvetslös lägger du ner personen på golvet och ger hjärt- och lungräddning.
 • Misstänkt allergisk reaktion. Vid en allergisk reaktion kan luftvägen svullna igen. Första tecknet vid en allergisk reaktion kan vara hosta, svullna läppar och tunga och att det kliar i handflator och på fotsulor. Vissa barn med känd allergi har läkemedel utskrivna av läkare som skall ges vid akuta allergiska reaktioner. Astma kan också ge akuta andningssvårigheter. – Ring alltid 112 vid en allergisk reaktion eller vid akut astma, även vid misstanke om att personen fått i sig allergenet. – Låt personen sitta upp för att underlätta andningen.– Personer med allergisk reaktion eller krupp ska inte dunkas i ryggen eftersom det förvärrar personens tillstånd.

Företag har enligt produktsäkerhetslagen, PSL, skyldighet att göra en riskvärdering av produkter som placeras på marknaden. Endast säkra produkter får tillhandahållas.

Var kan man hitta krav och standard på dessa barnprodukter?

Exempelvis; krav på barnkläder finns i standarden ”SS-EN 14682 Barnkläders säkerhet”. Småbarnssängar inklusive hopfällbara barnsängar heter ”SS-EN 716”, våningssängar och höga sängar för hemmiljö heter ”SS-EN 747”.  

Barnvagnstillverkare har standard med minimikrav och provmetoder som ska uppfyllas för att en vagn anses säkra, dessa finns ”EN 1888 (i Sverige SS-EN 1888)”. Angående nappar bör man kontrollera att märkningen ”EN 1400” finns på förpackningen. Det betyder att den uppfyller kraven i den europeiska säkerhetsstandarden.

 • På konsumentverkets hemsida (här) kan man se Varningar där företag varnar eller återkallar vissa varor som visat sig vara bristfälliga eller kan vara orsaka skador. Det kan vara bra att ha koll på den sidan till och från.
 • Praktisk erfarenhet i första hjälpen kan göra att du känner dig tryggare om någonting händer. Många företag och organisationer anordnar kurser i hjärt-lungräddning och första hjälpen.
 • Gallra bort de leksaker/smådelar barnet kan sätta i halsen genom att testa dem med en testcylinder. Kan du stoppa in saken i cylindern så kan barnet sätta den i halsen. Testcylinder finns på BVC eller hos ditt försäkringsbolag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *