Naturligt vs ekologiskt

Vad är det egentligen som menas med begrepp som naturligt och ekologiskt?

Denna text kommer från bloggen naturligt snygg och ger ett bra svar på ovanstående fråga.

 

NATURLIG

I det som är naturligt baserat hittar du naturliga ingredienser som kommer från naturen, odlade eller vilda. I naturen hittar vi också vatten, mineraler och andra så kallade fyndigheter som finns naturligt i jorden. Mineralolja (parafinum liquidum) är också naturlig och finns djupt nere i jorden. I naturen hittar vi också flugsvamp och giftsumak (poison ivy) och annat farligt. Men även ämnet DDT, som har hamnat i naturen på grund av människan. Så allt som finns i naturen är inte bra.

I begreppet naturligt bakar man ofta in ingredienser som har ett naturligt ursprung. Alltså, det kommer från kokos från början men det har processats på vägen och kanske har man då använt sig av starka kemikalier. Här gäller det att se upp med vad som lovas med ”naturligt”.

 

EKOLOGISK

Det som är ekologiskt kommer från odlingar, det finns inget ekologiskt som växer vilt i naturen. Naturliga fyndigheter (så som vatten, mineraler) kan alltså inte vara ekologiska.

När man odlar ekologiskt slipper man rester av kemiska bekämpningsmedel och andra gifter som används vid vanlig odling. Ekologisk odling innebär att man bidrar till ett mer hållbart samhälle. Dessutom tar man ett socialt ansvar genom att ge de som odlar en möjlighet att slippa gifter i sin arbetsmiljö. Man ger jorden en chans att få verka utan gifter. 

Bildkälla: google

Bildkälla: google

 

One Comment

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.