Myter och fakta om ekologisk mat

Det finns myter, frågor och påståenden om ekologisk mat och dryck som inte riktigt stämmer. Naturskyddsföreningen har tagit upp några i en ny artikel:

Ax-Bengt-Ove-Birgersson-460x306

Bildkälla: naturskyddsforeningen.se

  • Fråga: Hur ekologiskt är det med något från andra sidan jordklotet? Svar: Ekologiskt har inget med frakten att göra. Att något är ekologiskt betyder bland annat att arbetarna slipper få hjärntumörer av bekämpningsmedlen som sprutas på odlingarna. Eller att rester av samma medel finns kvar i ditt livsmedel, vilket är vanligt eftersom det besprutas så extremt hårt. Dessutom är det inte frakten som påverkar miljön mest vad gäller det vi dricker och äter. Det är hur det produceras, och då är ekologiskt ett superviktigt val, även om det skulle vara skeppat från Australien. 
  • Påstående: Men det är inte ekologiskt som är grejen – vi ska handla svenskt! Svar: Svenskt är bra, men det är viktigare att välja mycket eko och mycket vego om du vill göra en insats för miljön. Matens transport till butikerna är inte det som påverkar miljön mest. Kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och enorma odlingar där bara en enda gröda frodas belastar miljön mycket mer. Det slipper du bidra till när du köper ekologiskt. Du visar också att det finns en efterfrågan på ekologiskt, vilket kommer att leda till fler svenska ekojordbruk. För en bonde är det oftast mer lönsamt att satsa på ekologiskt, vilket kan rädda många svenska jordbruk som hotas av nedläggning.  
  • Myt: Det är alldeles för dyrt med ekologiskt! Fakta: Det är den andra maten som är för billig. Tänk om kemikaliejordbruket skulle stå för kostnaderna för vattenrening, utarmning av biologisk mångfald, hälsoskador, övergödning… Då skulle vi få veta vad maten egentligen kostar – den är svindyr. Vi slänger 1/3 av maten – samtidigt säger vi att vi inte har råd med ekologiskt och prioriterar annat. Vi lägger 40 % av matutgifterna på kakor, läsk och andra tomma kalorier – samtidigt säger vi att vi inte har råd med ekologiskt. Planera dina inköp och det kommer märkas i plånboken.
  • Myt: Jag har hört att butikspersonal tar besprutade morötter och säljer dem som ekologiska. Efter hästköttskandalen och alla larm litar jag inte på någon! Fakta: Om du vill minimera risken att bli blåst i matbutiken så är det just ekologiskt du ska välja. Ekomaten kontrolleras noggrannare än annan mat. Ekologiska gårdar, bagerier och fabriker får regelbundet både oanmälda och anmälda besök.  De som sköter kontrollerna är oberoende, och inte kopplade till den ekologiska märkningen. Dessutom slipper du onaturliga färgämnen och konstgjorda smakförstärkare i Krav-märkt mat. 
  • Påstående: Jag är skeptisk. Läste till exempel att ekologiska olivoljor innehåller rester av bekämpningsmedel. Svar: Jo, men samtidigt testades också o-ekologiska olivoljor och de innehöll betydligt mer rester. Den lilla detaljen skrev tyvärr inte så många journalister om. De förklarade heller inte varför de ekologiska olivoljorna kan innehålla bekämpningsmedel. Det beror på att gifterna kan förflyttas långa sträckor med vind och vatten. Rester av bekämpningsmedel finns i fjällsjöar, dricksvatten, ja till och med i regnet som faller över oss.
  • Påstående: Äh, lite skit fixar kroppen. Själv badade jag i DDT och asbest som barn och titta på mig – jag lever! Svar: Jo, du lever, men se dig omkring. Du känner kanske någon som drabbats av cancer, har diabetes eller försöker få barn utan att lyckas. FN har nyligen konstaterat att det verkar som om en rad folkhälsosjukdomar kan vara kopplade till alla dessa små doser av kemikalier som vi får i oss under en lång tid. 
  • Myt: Sorry, men ekologiskt funkar inte om vi ska mätta alla världens hungriga. Svar: Sorry, men du har lyssnat för mycket på industrin. Lyssna på världsledande forskare och experter istället. Du kan också lyssna på miljontals småbönder i Afrika, Asien och Latinamerika som övergett kemikaliejordbruket och börjat satsa på ekologiskt istället. De får lika stora, eller större, skördar som tidigare men får bättre betalt och har lägre utgifter.  Dessutom produceras det redan tillräckligt med mat för att mätta alla hungriga redan idag. Problemen handlar snarare om konflikter och vem som har makt över maten och jordarna.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.