Alfakaroten hjälper till att bekämpa sjukdomar

Karotenoider som betakaroten, alfakaroten och lykopen – produceras av växter och mikroorganismer och fungerar som antioxidanter som slåss mot skador i kroppen. Skador på DNA, proteiner och fetter tros spela en roll i utvecklingen av kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar och cancer. Karotenoider i människokroppen erhålls främst genom att äta frukt och grönsaker rika på näringsämnet – eller genom kosttillskott.

Studie om alfakaroten

Forskarna bedömde förhållandet mellan alfakaroten och risken för dödsfall bland 15.318 vuxna i åldern 20 och uppåt. Dessa deltog i en tredje nationell hälso-och näringsundersökning. Deltagarna genomgick en läkarundersökning och gav blodprov mellan 1988 – 1994, och följdes därefter upp under 2006 för att bestämma om och hur de dog. Ungefär 1/4 av deltagarna hade dött – 3810.

Forskarna fann att de med högre nivåer av alfakaroten i blodet hade en lägre risk för död i hjärt- och kärlsjukdom eller cancer. Risken visade sig, i själva verket, gått ner dramatiskt ifall nivåerna var höga. Resultatet stödjer teorin om att öka intaget av frukt och grönsaker som ett sätt att förebygga kroniska sjukdomar.

”Resultat från en kontrollstudie av sambandet mellan konsumtion av frukt och grönsaker och risken för lungcancer tyder också på att konsumtionen av grönsaker i färgerna gul-orange (morötter, sötpotatis eller pumpa och vintersquash) och mörkgrön (broccoli, gröna bönor, gröna ärtor, spenat, rovor och bladsallad), som har ett högt innehåll av alfakaroten, var starkt förknippad med en minskad risk för lungcancer – mer än andra typer av grönsaker , ”skriver författarna.

 

 

Uppsats:

Li C, Ford ES, Zhao G, et al. Serum {alpha}-Carotene Concentrations and Risk of death Among US Adults The Third National health and nutrition Examination Survey Follow-up Study. Arch Intern Med., November 22, 2010.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.