Hur kan jag byta till tygblöjor?

Är du intresserad av att byta till tygblöjor men tvivlar på grund utav obesvarade frågor och funderingar? Det kanske verkar jobbigt, svårt, tidskrävande eller så har du kanske läst/hört om familjer som provat tygblöjor men därefter avstått. Det är sant att tygblöjor inte passar för alla familjer, men det finns många hushåll som anser att tygblöjor är det bästa valet för deras familj – inte bara på grund utav miljötänk eller andra val, utan för att de faktiskt tycker om och trivs med dem! 

 

Vilken sorts tygblöja ska jag välja?

  • Allt-i-ett-blöja (AIO): En komplett blöja som används precis som en engångsblöja. Kan lägga till extra inlägg om man vill. + Enkel. – Mindre flexibel samt längre torktid.
  • Pocketblöja: Mellan ett yttre lager i vattentätt material och ett inre lager i mjuk fleece stoppar man ett valfritt, uppsugande inlägg. + Flexibelt och ofta kort torktid.
  • Formsydd blöja: En innerblöja som sveps runt barnet med en blöjbyxa utanpå. + Flexibelt och kort torktid. – Krångligare
  • Vikblöjor: Ett tygstycke som viks till en blöja och sedan sveps runt barnet med en blöjbyxa utanpå. + Billigast, flexibelt och kort torktid. – Krångligast

till tygblöjor kan man välja mellan alternativen:

  • Tryckknappar eller kardborrband – Vissa blöjor stängs med tryckknappar och andra med kardborrband. Vad man föredrar är individuellt men vissa anser att kardborrband kan slitas ut efter en viss mängd av tvättar.
  • Onesize eller multisize –På onesize-blöjor regleras storleken via tryckknappar och man slipper köpa så många blöjor. Men ofta är dessa blöjor för stora för en nyfödd och de föräldrar som valt detta alternativ använder oftast engångsblöjor dem första veckorna innan man går över till tygblöjor. Andra blöjor tillverkas i flera storlekar som man byter efter ålder.

 

Vilka tillbehör kan jag ha?

Rispapper – Rispapper är tunna engångsinlägg som du lägger närmast barnets hud i blöjan vilka släpper igenom vätska men fångar upp klet som du sen enkelt lyfter ur. Rispappret är som papper med lite tyg i och du kan i regel spola ner det i toaletten.

Blöjhink – Med lock! Du behöver någonstans att förvara smutsiga blöjor innan tvätt. Lock är nödvändigt, det luktar skarpt av ammoniak om nerkissade blöjor när de legat en stund. Ytterligare en (mindre) hink kan behövas för servetter/tvättlapparna man tvättar barnet med (om du inte använder engångsservetter/tvättlappar). Skölj av de smutsiga blöjorna. Vissa täcker även sina hinkar/tunnor med en stor påse inuti – är det en påse som du dessutom kan tvätta lyfter du bara in hela påsen i tvättmaskinen tillsammans med blöjorna när det är dags för tvätt. Placera hinkarna på en plats som du känner att du lätt kan nå. 

Blöjpåsar – Ska du byta blöjor borta är det smidigt att ta hem blöjorna i en liten påse som stängs med dragkedja (alternativt andra bra förvaringspåsar (utan lukter eller läckage), så som hundbajspåsar). När du väl är hemma så öppnar du påsen och slänger in blöjan i tvätten (har du en PUL-påse kan du slänga in hela påsen i tvättmaskingen om du öppnar dragkedjan). 

Spray – man kan köpa (eller göra själv med ingredienser man tycker passar) en naturlig – och gärna ekologisk – spray som varsamt rengör hela blöjan direkt efter användning innan man lägger den till smutstvättshinken och därefter tvättar den i tvättmaskinen. Ingredienserna ska vara säkra och absolut inte starka, i så fall behövs ingen sköljning utan man ska lägga blöjan direkt i hinken. Vissa sprayer man kan köpa innehåller ett anti-bakteriellt skydd.

 

Hur rengör jag blöjorna?

Särskilt vissa sorters tygblöjor löper risk att bli igentäppta av tvättmedelsrester och börja lukta och därför finns det specialtvättmedel att köpa, men man kan även använda sig av lite vanligt tvättmedel och inget sköljmedel! Man ska dock inte använda såpabaserade tvättmedel och kör du på tvättnötter bör du ta reda på att inte din sorts tygblöjor kan täppas igen av tvättnötterna. Ifall du skulle få problem prova med att ställa in tvättmaskinen på extra sköljning eller tillägg ättika eller vinäger i sköljvattnet.

Har du inlägg gjorda i hampa måste du tvätta dem separat de första gångerna tills de slutat utsöndra hampaolja. 

Du kan antingen hängtorka blöjorna eller torktumla dem. Vissa föräldrar tycker att det finns särskilda sorter av tygblöjor som blir hårda av hängtorkning.

 

Är tygblöjor kostnadseffektiva?

Jo det kan man nog säga. När du köpt tillräckligt många så att du känner att du kan tvätta blöjorna varannan (rekommenderas)/var tredje dag har du helt plötsligt ett obegränsat antal blöjor till hands. Detta gäller framförallt om du köper onesize. Genom att låta blöjorna hänga på tork drar du ner ytterligare på kostnaden samt sparar på miljön.  

 

Vad gör jag om blöjan blir missfärgad?

Ibland har vissa märkt att blöjan kan komma ut ur tvätten med en liten missfärgning, till exempel en orange nyans. Den goda nyheten är att blöjan är 100% ren och sanerad, men lite missfärgad av bebisens bajs på grund utav materialets absorberande förmåga. Vissa föräldrar tipsar om att man kan lägga ut blöjorna i solen medan de fortfarande är fuktiga från brickan och det bleker dem vita igen.

 

Tips från: younghouselove.com + helenas.dagar.se

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.