Skydda barn mot gifter

Barn har små kroppar, tunn hud och är särskilt mottagliga för miljögifter. Man bör därför vara försiktig med saker som luktar starkt kemiskt – så som kraftig plastlukt – och att man som vuxen ser till att fråga tillverkare och försäljare vad saker och ting innehåller eftersom det, inom EU, används ca 30 000 sorters kemikalier i olika produkter.

– Men det är bara 5 % av dem som är noggrant undersökta, resten vet vi väldigt lite om eller inget alls, förklarar Elna Nilsson, utbildad ekotoxikolog.

 

Så skyddar du ditt barn från miljögifter i vardagsföremålen:

 • Tvätta nyköpta textiler som kläder, lakan etc. innan barnen ska använda dem. Ibland kan det finnas rester av färg och andra tillsatskemikalier i textilen som kan ge hudirritation.
 • Använd tvättmedel och hudvårdsprodukter som är miljömärkta och astma och allergimärkta.
 • Använd tandkräm utan bakteriedödande medel som triclosan.
 • Håll koll på vad barnet stoppar i munnen.
 • Vädra ordentligt om du har målat om inomhus.
 • Bygg inte lekredskap, sandlådor etc. av gamla järnvägssliprar och telefonstolpar. De kan innehålla det cancerframkallande ämnet kreosot.
 • När barn ska måla klistra etc. låt dem använda färger och lim som är avsedda att användas av barn. Ge dem inte starka limmer eller konstnärsfärger.
 • Köp produkter som rekommenderas av Naturskyddsföreningen; ”Bra miljöval”.
 • Då du köper en madrass till spjälsängen kan du fråga tillverkaren om den har behandlats med flamskyddsmedel och vilken typ av flamskyddsmedel som i så fall har använts och köp en ny madrass för varje barn; låt inte yngre syskon ärva äldre madrasser.
 • Kontakta tillverkare och fråga vad deras produkter innehåller.

Så minskar du gifterna i maten:

 • Köp miljömärkta produkter.
 • Skala och skölj frukt och grönsaker.
 • Välj hellre svenska produkter framför importerade.
 • Välj färsk, fryst eller torrmat framför konserver.
 • Se till att maten inte kommer i kontakt med PVC-plast.
 • Titta efter en siffermärkning i botten när du köper flaskor av plast (står i en triangel). Märkningen talar bl.a. om vilken typ av plast som flaskan är gjord: en 7:a betyder att plasten eventuellt innehåller BPA, en 3:a betyder att den eventuellt innehåller ftalater och en 6:a innebär att den kan innehålla styren (klassificerat som möjligt cancerogen av IARC, det internationella cancerinstitutet).

 

Vilka kemikalier gäller det?

Det finns fyra gruppar av kemikalier som används regelbundet i tillverkningen av hushållsprodukter och som forskare och experter är bekymrade över, de vanligaste vägarna som vi kommer i kontakt med dessa är när dem avdunstar eller urlakas från materialet:

 • Ftalater. Ftalater används för att göra plaster av PVC (polyvinylklorid) mjukare och återfinns ofta i leksaker. Forskning har visat att ftalater kan ackumuleras i kroppen och i djurförsök har man sett att de kan störa utvecklingen av könsorganen. 
 • Organotinföreningar. De här substanserna används som stabilisatorer i PVC för att förhindra att plasten åldras, skadas av UV-strålning osv. De återfinns i golvmattor av vinyl och leksaker gjorda av hård PVC. Man har sett att organotinföreningar orsakar hormonförändringar hos djur.
 • Bisfenol A (BPA). BPA har tidigare använts i nappflaskor för att göra plasten genomskinlig och splittersäker. Det används fortfarande för att täcka insidan av metallburkar och –lock , och som flamskyddsmedel. En del studier tyder på att de här kemikalierna kan störa kroppens hormonsystem och att de kan kopplas til kroniska sjukdomar, såsom cancer, hjärtsjukdom och diabetes. 
 • Bromerade flamskyddsmedel (BF). De här kemikalierna används för att behandla kläder, möbler, barnvagnar och madrasser, även madrasser för barnsängar, för att göra dem mindre lättantändliga. Forskning har visat att flamskyddsmedlet kan läcka ut från materialet och absorberas av kroppen, och de har återfunnits i blod och bröstmjölk. Bromerade flamskyddsmedel kan störa hormonsystemet och djurförsök har kopplat dem till inlärningssvårigheter, cancer, missfall och förändringar i immunsystemet.
 • Fluorerade ämnen. Naturskyddsföreningen har genomfört undersökningar som visat höga halter fluorerade miljögifter i barns allvädersjackor. (Fluorerade ämnen används för få materialet att andas, samtidigt som det är vattenavvisande.) Fluorerade miljögifter – så som FTOH, PFCA och PFAS – kan redan i små mängder vara mycket skadliga för fortplantningen, cellfunktioner och hormonsystem.
 • Bekämpningsmedel. När det gäller bekämpningsmedel finns det inte mycket forskning kring det och ohälsa. Men djurförsök har visat sambandet mellan bekämpningsmedel och cancer. Det har även påvisats att barn i antroposofiska skolor (som äter ekologisk/biodynamisk odlad mat) har mindre allergier, astma och atopiska eksem än de barn som går i vanliga skolor. Sambanden är dock inte kartlagda.

 

Text från: Tryggabarn + Babycenter

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.