Museum för barn – Stockholm

AlltomStockholm har utnämnt stans bästa museum för barn:

 • Aquaria – Här kan du gå på upptäcktsfärd i en tropisk regnskog, vara med om dramatiska väderskiftningar, se koraller, vackra fiskar och få bättre koll på våra nordiska vatten, med sjöar och virvlande forsar. Kloakäventyret ger en tankeställare – så här lever fiskar i övergödda och försurade vattendrag. Kafé med fin utsikt.

Bonus: Missa inte hajmatningen tisdag, torsdag, lördag och söndag klockan 14.30.

 • Vasamuseet – Det pampiga krigsskeppet som välte och sjönk i Stockholms hamn redan på sin jungfrufärd den 10 augusti 1628. Med sig ner i djupet tog hon full last – cirka 40 000 föremål, 64 kanoner och större delen av besättningen – de flesta kunde inte simma. I centrum för museet är det restaurerade skeppet, men mängder av rum ger en bild av skeppets interiör och hur det var att leva då.

Bonus: För de yngre: Med digitala spelet ”Segla Vasa” på plats kan du testa att bygga och lasta Vasa – och se om du lyckas bättre på utfärden. För de äldre: fredagar med afternoon tea, 15.30-16.30, för 110 kr får du kaffe/té, scones med smör, marmelad, ost, frukt – och kanonkula.

 • Livrustkammaren – Har varit ett vapenförråd. Historiskt mode, kungliga vagnar, rustningar, överdådiga plagg i siden, sammet, päls och spets – och mycket mer.

Bonus: Spännande reliker som ger en bild av mordet på maskeradbalen på Gustav III.

 • Naturhistoriska riksmuseet – Cosmonova – Växter, djur och upplevelser, allt under samma tak. Grotta ner dig i olika livsformers utveckling – inte minst människans – och stirra dina förfäders kranium i vitögat. Dinosaurierna, både återskapade jättar och skräckinjagande skelett, är en given barnfavorit. Lär dig mer om svensk natur, utforska djuphaven och upptäck skatterna från jordens inre. 

Bonus: Utdöda arter bevarade, så som kvaggan. Och den uppstoppade kalven med två huvuden! För en merkostnad finns biografen Cosmonova med gigantisk filmduk, varav flertalet filmer är i 3D.

 • Nordiska museet – Det här är ett museum som håller på traditionerna, men bjuder på utställningar av det mer ovanliga slaget. Textilier, tavlor, smycken och möblerade rum ger en bild av hur det var – då. Barnens favoritavdelning är utan konkurrens leksakssamlingen, med allt från mekaniska leksaker till dockhus, och en särskild audioguide finns för de yngre. Restaurang och kafé i ekande jättesal.

Bonus: På hemsidan hittar du rundvandringar på vackra slott och gårdar, som donerats till museet.

 • Tekniska museet – Här finns massor av prova på-möjligheter för klåfingriga leklystna, och en djupdykning i mängder av teknikprylars historia och framtid. Tvåhjulsfantaster kan gotta sig åt 30-talet historiska motorcyklar, skotrar och mopeder. Rymdnördar får sitt lystmäte i allt från prylar till berättelser om tyngdlöst leverne.

Bonus: Butiken har ett bra utbud med allt från smarta leksaker till böcker och smycken, och kan besökas utan inträdeskostnad.

 • Friluftsmuseumet Skansen – Vem har sagt att ett museum måste vara montrar och utställning, under ett tak? Glöm det, och lös en biljett till Skansen. I vacker naturmiljö – så väl sommar som vinter – gör du en tidsresa flera hundra år bakåt i tiden. Här finns gårdar och stugor, fäbodar och torp, med anställda som i tidsenliga kläder spelar med, svarar på frågor och bidrar till upplevelsen. Flertalet restauranger och kaféer finns på området, samt Paviljong Matsäcken på restaurang Solliden för medhavd matsäck. Och en våffla med sylt och grädde köpt vid en av bodarna är nästan ett måste.

Bonus: Självklart hela djurparken, och ett dagligt kalendarium med allt från olika rundturer till djurmatning.

 • Biologiska museet – Litet men naggande gott museum från 1893 med skandinaviska fåglar och däggdjur. Utställningarna är ordnade i dioramor där uppstoppade djur är arrangerade i naturmiljöer framför en fondmålning. Naturligt ljus från de stora takfönstren och spännande miljöer ger en suggestiv stämning.

Bonus: För de små: Kolla in fantasidjuret skvadern, hälften tjäder, hälften hare.

 

Även barnsemester.se har listat förslag på museum med intressanta utställningar för barn:

 • Armémuseum – statens försvarshistoriska armémuseum. Soldater, bönder, herremän m.m. Och på torsdagar har man sopplunch kombinerat med visningar.
 • Arkitekturmuseet – Här hittar du inspiration till att arbete med arkitektur med barn. På skolornas lov brukar det ordnas workshops och aktiviteter för barn och man anordnar även familjeaktiviteter, ofta på söndagar. Här får familjerna tillfälle att upptäcka nya sidor av arkitektur som att bygga höga hus i ateljén eller sandstäder i muséets trädgård.
 • Leksaksmuseet – Roligt för båda unga och gamla. Allt från dockskåp, bilar, båtar, modelljärnvägar till världshistorien i tittskåp.
 • Historiska muséet – På lördagar och söndagar är det familjevisning och man tar upp ämnen som ”Barn genom historien”.
 • Fjärilsmuséet – Gå runt bland fjärilar och fåglar i alla färger, och hör fåglarnas sång och kvitter. Här finns även vattenfall, växlighet och dammar med guldfiskar. Passa även på att gå till vinterträdgården och känna dofterna av citrus- och jasminträden.
 • Etnografiska museet – Stora samlingar om kulturer från världens hörn; Nord- och sydamerika, afrika, oceanen och asien. och deras historia för att ge kunskap och visa perspektiv. Det finns även ett bibliotek.
 • Spårvagnsmuseum – stockholms läns lokaltrafikmuseum som på ett roligt och lärorikt sätt visar lokaltrafikens betydelse för regionen allt sedan första hästspårvagnarna 1877. Prova hur det känns att köra buss, spårvagn och tunnelbana, vid pysselbordet kan man måla eller varför inte testa din talang som trafikplanerar på SLs dataspel.
 • Polismuséet – barn får lära sig hur polisen arbetar och barn mellan 5-9 kan få leka i en riktig polisbil, prova polisuniformer och lösa ett brott. Det finns både fasta och tillfälliga utställningar som tar upp olika ämnen, allt från kvinnor inom polisen till utställningar om ungdomars våld eller ett galleri med bilder av brottslingar från 1800-talet till idag.
 • Nordiska muséet – En liten tidsresa tillbaka till 1890-talet. Barnen får möjlighet att klä ut sig (om de vill) och kan sedan titta på eller hjälpa ”Mor i stugan” med det dagliga arbetet. Hem utan kylskåp eller rinnande vatten, inga bilar och alla måste hjälpa till att hämta vatten, bära ved, mjölka kossorna och trösta småsyskonen i vaggan. Tvätten ska till ån och klappas, sköljas och hängas. Man kan även gå och handla.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.