Hur kan man behandla huvudlöss?

Huvudlusen är en lusart som lever på människan i huvudets hårbotten där den livnär sig på blod och orsakar klåda via utsöndring av ämnen som finns i dess saliv. Inget som de flesta brukar tycka är vidare trevligt och mindre roligt är det också att huvudlöss har blivit mer svårbehandlade och motståndskraftiga, resistenta, mot tidigare rekommenderade läkemedel. 

Eftersom lössen verkar vara mest aktiva på sommaren finns stor risk att smittas i samband med olika sommaraktiviteter. Efter skolans terminstart finns sedan förutsättningar för spridning och epidemierna tar fart. Alla som har löss i en familj eller i en grupp bör behandlas samtidigt för att minska risken för ny smitta. Hur vanliga huvudlöss är vet man inte helt, men varje år säljs över 100 000 förpackningar med lusmedel på landets apotek.

På grund av resistensproblematiken ändrar nu Läkemedelsverket taktik och rekommenderar i stället medel (medicintekniska produkter) som fysiskt täpper till lössens andningsvägar i första hand t.ex en silikonolja som appliceras i hårbotten. Oljan absorberas inte av huden utan lägger sig runt lusen och dödar den. Även växtoljor kan användas. Det är också viktigt att finkamma håret för att upptäcka lössen, samt se om behandlingen har bitit. Föräldrar rekommenderas att finkamma barnen före terminstart och sedan varje vecka under 2 månaders tid. Använd en ljus, tät kam (luskam) och ha balsam i håret.

Tänk på att lössen sitter oftast bakom öronen, i nacken och längst in på hårstrået (närmast hårbotten).

– Många har vittnat om att de ofta inte fungerar. Och ju mer de används, desto större är risken för resistensutveckling, säger Lill-Marie Persson, verksamhetschef vid hudkliniken på Kärnsjukhuset i Skövde. 

– Vi poängterar också att bara personer med levande löss i håret ska behandlas. I dag förekommer att hela skolklasser behandlas i förebyggande syfte, men det är absolut fel.

En annan alternativ behandling hittas på Passion för Hälsa, denna skonsamma behandling består utav äppelcidervinäger och kokosolja – vinägern ska lösa upp äggen och oljan kväva lössen.
Såhär går det till; man sköljer håret med äppelcidervinägern tills allt är genomvått, då kammar man in en generös mängd kokosolja så att hela hårbotten och håret är väl täckt. Sätt på en duschmössa och låt sitta i minst 5 timmar (ännu bättre över natten). Tvätta sedan håret noga 2 gånger och avsluta med att gå igenom håret med en luskam.

 

Tips från: DagensMedicin.se , Vårdguiden , dinamediciner.se , passionforhalsa.se

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.