Plastguide

Kurera.se har skrivit ett bra inlägg som förklarar lite av skillnaden på plast och plast. Vissa är nämligen ofarliga medan andra innehåller skadliga kemikalier. Med hjälp av denna plastguide kan man skilja på plasten som finns överallt idag. Många plastprodukter är märkta med en siffra i en trekantig återvinningssymbol vilken berättar plastsorten som produkten huvudsakligen är gjord av. Välj bort siffrorna 3, 6 och 7 så undviker du de mest ohälsosamma plasterna!

Viktiga saker att tänka på vad gäller plast är också att bara använda plastförpackningen till vad den är avsedd för! Exempel:

  • Använd inte en PET-flaska som påfyllbar törstsläckare. De förpackningarna är inte gjorda för att återanvändas. Köp hellre en träningsflaska gjord av annan sorts plast – eller drick helst ur en glasflaska eller ett glas.
  • Använd inte gamla glassburkar som matlådor. Köp hellre matlådor som tillverkats speciellt för att förvara mat i.
  • Hetta aldrig upp omärkt plast så som till exempel plastförpackningar med mat i micron. Då hamnar plastkemikalier lätt i maten.
  • Var även försiktig med kombinationen fet mat och plast, fett tenderar nämligen att lösa upp kemiska ämnen som hamnar i maten. Förvara helst fet mat som lax, oljor och ost i glasförpackningar.
  • Eftersom siffrorna bara anger plastproduktens huvudsakliga plast och inte eventuella tillsatser, kan det vara bra att vara extra restriktiv när det gäller plast som är i kontakt med mat. Symbolen med ett glas och en gaffel på plastprodukter är en EU-märkning som betyder att plasten är gjord att använda för livsmedel. 

 

 Och så till plastguiden:

PET – Polyeteneterftalat

plastsymbol

PET-plast används ibland annat i returflaskor och livsmedelsförpackningar för flytande livsmedel, grönsaker och i ugnståliga förpackningar. Polyestertyg är också gjort av PET. PET-plast anses generellt har en låg miljö- och hälsorisk, men frågan diskuteras sedan man hittat hormonstörande ftalater i drycker som förvarats i PET-flaskor.

 

PE-HD – Polyetylen med hög densitet

plastsymbol Polyetylen med hög densitet är används i förpackningar för flytande produkter som mejerivaror, smör och rengöringsmedel. Den finns också i allt från motorolja till skärp och väskor. Får inte hettas upp!

PVC  – Polyvinylklorid

plastsymbol
PVC-plast finns ibland annat leksaker och butiksförpackningar för kött och grönsaker.  Det finns också i mjuk plastfilm för mat och förpackningar för rengöringsmedel, schampo, matolja, medicinsk utrustning, plastmattor, ytterväggar och rörledningar. PVC-plast är hård och har därför ofta tillsatser av mjukgörande ftalater, som ofta är en stor del av materialets totalvikt. Ftalater är bevisat hormonstörande och misstänks bland annat ligga bakom svårigheter att få barn, ADHD och barnallergier. UNDVIK så mycket som möjligt, hetta absolut inte upp och köp PVC utan mjukgörare.

PE-LD – Polyetylen med låg densitet 

plastsymbol
Polyetylen med låg intensitet finns förpackningar till bröd, fryst mat, plastpåsar, kläder och möbler. Plasten har inga kända miljö- och hälsorisker, men ska inte hettas upp.

PP – Polypropylen

plastsymbol

Polypropen tål höga temperaturer och finns därför i förpackningar som kan värmas i mikrovågsugn. PP finns dessutom i allt från sugrör till ketchupflaskor. Ämnet har låga miljö- och hälsorisker.

PS – Polystyren

plastsymbol

Polystyren finns i engångsserviser, yoghurtförpackningar och engångsburkar för till exempel sallader. Det förekommer också i leksaker, datorer och köksmaskiner. Plasten tillverkas av etylbensen som enligt vissa forskarrapporter tenderar att hamna i den förpackade maten. Hälsoeffekterna av etylbensen på människor är dåligt kända, men djurförsök har visat på lever-, njur- och testikelskador. Polystyren finns också i expanderad form i frigolit och cellplast, som kött ofta förpackas i. Cellplast kan vara impregnerad med bromerade flamskyddsmedel, som är svårnedbrytbara och i vissa fall hormonstörande. Undvik så långt du kan!

Övriga plaster (undvik)

plastsymbol
Samlingsgruppen övriga plaster är en skiftande kategori.  Bland ”sjuans” plaster hittar du i allt från ipods och skyltar till nappflaskor, sportflaskor och matlådor. Din stekspade för teflonpannan av polyamid hamnar också i den här kategorin. Bioplaster som också hamnar i den här kategorin är inte hälsofarliga. Men här finns också polykarbonat – en hård genomskinlig plast som ofta hittas i flaskor och karaffer. Polykarbonat innehåller det hormonstörande ämnet Bisfenol A, som sedan åren 2011 är förbjudet i nappflaskor. Undvik så långt du kan, särskilt i närkontakt med mat!
 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.