Gör ditt egna rosenvatten

Här kommer ett recept på hur du kan göra ditt egna rosenvatten.

Rosenvatten är mycket bra för din hy men det kan vara ganska dyrt att köpa som en färdig produkt. Har du dessa verktyg hemma kan du försöka dig på att göra eget istället:
Du behöver följande;
• En ugnsfast form eller skål
• Rosenblad
• Separationstratt
• Vatten
• Stockpot

 

Såhär gör du:

* Hacka och krossa dina kronblad. Den enkla krossning av rosen tillåter att man lätt extraherar deras oljor och fytokemikalier. Du behöver en rostfri skål för detta och du vill ta en tung glas ugnsfast form samt plats för en buljongkittel.

* Fyll ramekin tre fjärdedelar full. Placera rosenblad runt utsidan av ramekin i botten av krukan, täck sedan vatten upp tills den är halvvägs upp på sidan. Placera en soppskål över ugnsformen och låt rosenbladet och vattnet koka, sänk därefter värmen och låt det sjuda i några timmar (ungefär 3-4 timmar). 

* Sätt en stålskål på toppen av buljonkitteln. Fyll den övre skålen med is och låt blandningen sjuda i 3-4 timmar beroende på den mängd vatten du har. När vattnet kokar stiger värmen och träffar skålen med is, vilket gör att den kondenserar och sakta droppar ner i skålen på insidan. Allt eftersom vattnet avdunstar samlas rosvattnet i skålen. Du kan därefter enkelt separera oljan från vattnet genom att använda en separationstratt. 

Använd som ansiktsvatten efter behov.

 

Återförsäljare av ekologiskt rosenvatten hittar du här och här 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.