Var sitter barnet säkrast i bilen?

Då så pass många ändå har bil idag och tar med barnen när man ska på åkturer så är det bra att ha kunskap om vart barnet sitter säkrast. Det är nämligen så att detta är olika beroende på bilmodell.

Råd&Rön har gjort en undersökning var i bilen det är mest lämpat att sätta en bilbarnstol eller ett babyskydd. Omdömena inkluderade tillräckligt med utrymme framför stolarna och på deras sidor samt kontroll av bälteslängd m.m. Man skriver bland annat om det främre passagerarsätet där det generellt är osäkrare för barn att färdas och det är livsviktigt (!) att koppla ur luftkudden först, ifall nu ett barn ska sitta där ändå.

Man har i testet markerat vilka platser som är bäst för barnen samt vilka platser där det inte är tillåtet för barn att sitta – beroende på bilmodell. De röda markeringarna är otillåtna, gröna markeringar är bra och gulmarkerade betyder att platserna är acceptabla.

Gå in för att läsa hela testet här: Råd&Rön test av bilbarnstolars placering

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *