Eterisk olja till barn?

Aromaterapi för barn är ett omtvistat ämne, men många menar nu för tiden att dem senaste studierna har visat på goda effekterna för barnets hälsa. Vanliga problem så som sömnstörningar, förkylning, hosta, utslag etc kan hjälpas med rätt oljor. Dessa oljor kan ges på olika sätt:

 • Bada barnets med några droppar av eterisk olja
 • Använd en diffusor där man kan lägga till eterisk olja som en doftspridare till den omgivande luften.
 • Barnmassage kanske är det bästa sättet att använda oljor till barnet, men du bör aldrig använda eteriska oljor som massageolja! Du bör alltid massera barnet med förslagsvis mandelolja eller jojobaolja och i så fall droppa i några få, få droppar av eterisk olja i blandningen.

Men vad finns det då att tänka på innan man använder aromterapi för barn:

 1. Det är MYCKET viktigt att man inte ger barnet eteriska oljor att inta internt, svälja osv. Undvik dessa omständigheter helt.
 2. Oljorna ska vara på ett säkert avstånd från ögonen som är mycket känsliga. Om oljor kommer in i ögonen, skölj omedelbart med ljummet vatten.
 3. Gör alltid ett test några dagar innan med att applicera en liten droppe på en liten del av barnets hud och vänta några dagar för att se efter eventuella biverkningar. Den lilla droppen eterisk olja ska vara utspädd i en vanlig olja, passande för barn så som mandel eller jojoba. Man bör vänta minst 48 timmar för att märke överkänsliga reaktioner. Om du ser någon form av rodnad, svullnad eller klåda – använd inte eterisk olja!
 4. Eterisk olja ska aldrig, som nämnts tidigare, användas själv – utan alltid blandas ut några få droppar i riklig mängd av annan olja, anpassad för barn. Därefter appliceras denna utspädda olja på barnets hud och spädningen bör ske på ett lämpligt sätt, en idealisk mängd är exempelvis 1 droppe eterisk olja till 10 ml vanlig olja. Se också till att den eteriska oljan du använder är äkta vara och ingen syntetisk kopia som endast lämpar sig som en ”väldoftande olja” och inte för användning.
 5. Tea tree olja och lavendelolja reagerar på ett sätt hormonstörande och bör aldrig användas till små pojkar. Läs mer om detta i denna artikel. 

 

Det finns faktiskt eteriska oljor som man helt ska undvika för barn, men det finns vissa – som enligt förespråkarna av dessa nya undersökningar – menar att man kan använda med måtta och endast för barn äldre än 3 månader. Dessa är:

 • Mot förkylningar – eukalyptusolja
 • Mot hudutslag och eksem – kamomill
 • För att gynna matsmältningssystemet – fänkålolja, pepparmintolja
 • För att lugna barnet och få det att sova – lavendelolja.

Artikelkälla: Klicka här 

 

Mitt egna tillägg:

Jag förespråkar inte användningen av eteriska oljor till barn, jag ville endast dela att det finns olika tankar kring detta. Och visst kanske är det så att vissa eteriska oljor kan användas med måtta till barn och faktiskt få positiva effekter. Men jag personligen kommer nog ändå att hålla mig till mandelolja och jojobaolja – dem räcker långt kan jag säga! Och kanske några droppar eterisk olja tillsammans med äppelcidervinäger istället för sköljmedel i tvätten.

 

Återförsäljare av ekologiska eteriska oljor hittar du här

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *