Oil pulling – munskölj med olja

Det känns som om jag är sist med att upptäcka denna metod men den är ju minst sagt spännande, Oil pulling! Man sköljer munnen med olja för att förbättra munhälsan. Ett helt naturligt sätt att ersätta munsköljen kanske? Men självklart ett komplement till ens vanliga rutin till munhygien så som att skölja munnen med saltvatten, borsta tänderna med siwak eller naturlig tandkräm.

Vad är oil pulling?

Oil pulling är en traditionell huskur där man anser att olja förbättrar munhälsan och kan vara bra mot besvär som uppstår om man har sjukdomar som diabetes mellitus eller astma.

Vetenskapliga bevis saknas men vissa studier tyder på att plack, dålig andedräkt och tandköttsinflammation har förbättrats genom denna metod vid regelbunden användning.

Hur gör du?

Skölj munnen med ungefär en matsked olja i 10-20 minuter på fastande mage och spotta sedan ut oljan. Tvätta därefter munnen inklusive tänderna och tandkött ordentligt genom att skölja munnen med saltvatten och därefter borsta tänderna normalt. Oil pulling är rekommenderat att göra det första du gör på morgonen innan du äter och dricker.

Vilken olja ska du använda?

Kallpressad olja är helt klart överlägsen att använda för effektivitet. De tre mest rekommenderade oljorna är sesamolja, solrosolja och kokosolja.

Av dessa tre har en irländsk studie visat att kokosolja är den mest effektiva då den stoppade tillväxten av en typ av bakterier.

Har du testat oil pulling, och vad tycker du i så fall?

 

Återförsäljare av ekologisk kokosolja hittar du här

 

 

2 Comments

  1. Sabine-Välbefinnaren

    jag kör denna metod ibland, om jag känner att något är på gång i mun eller restan av kroppen. Jag använder kokosolja. Man tror också att det kan vara bra för hälsan i resten av kroppen också. Om man har dålig munhälsa med blödande tandkött till exempel så kan bakterier tränga in i blodomloppet och resten av kroppen den vägen och detta kan sen leda till andra problem. Intressant är det! =) Kam på dig

  2. Tack för informationen, ja jätte intressant var det! Jag provade med kokosolja och munnen har aldrig känts så fräsch tidigare.
    Kramkram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *