Ekologisk hudvård

Ekologisk hudvård

Den ekologiska kosmetiken och miljövänliga hudvårdsprodukter blir allt fler och det tar vi tacksamt emot! Det förekommer otroligt mycket smink och konstiga hudvårdsprodukter som kan lägga sig som en farlig hinna på hyn och orsaka de mest irriterande problem. Vi kan bara gå tillbaka till 1700-talet när folk smetade in sig i bly och arsenik, vilka sakta men säkert bröt ned hudlagren och orsakade både frätskador och fula fläckar. Tillsammans med den obefintliga hygienen och de många könssjukdomarnas påtagliga tecken, gjorde sminket inte sig bättre!

Några kända märken

Smink och skönhetsprodukter har sedan utvecklats markant men fortfarande förekommer en stor del farliga gifter i kosmetika. Nya märken som uppkommit på senare tid och har exploderat, är Idun Minerals eller Estelle & Thilde. och de ekologiska produkterna samt mineralsminket används mer och mer. Dessa produkter behöver inte vara dyrare än vanligt smink och i många fall är de inte heller det. Urtekram från Danmark är fri från hormonstörande ämnen och parabener eller silikon och mineralolja.

Mot djurtester

Även djurtester är något som man börjar ta mer avstånd ifrån. BodyShop var det första märket som motsade sig alla typer av djurtester och sedan dess har många gått i dess fotspår. Att ta ställning mot djurförsök och förstå att man kan tillverka lika bra smink, om inte bättre, utan dessa vedervärdiga tester, är något som många hudvårdsmärken förmodligen kommer att vinna på i längden. EU införde 2013 ett förbud på djurtestade produkter men trots detta letar sig olagliga aktörer in på marknaden och säljer sina varor. Ibland testar företag inte sina produkter på djur men de importerar till andra länder som i sin tur kräver djurtestade produkter från utlandet. Ett av de märkena är det kända MAC, vilket gör att de hamnar på PETA-listan över märken som utför djurtester, även om de egentligen inte står upp för det.

dante