Små skillnader ger stora reslutat

Små skillnader ger stora reslutat

Att som konsument vara uppmärksam på vad vi använder och köper för slags produkter är idag väldigt viktigt då vi lever i en tid av konstanta larm kring vårt klimat. Vi har en fantastisk möjlighet att vara med att påverka vad som säljs i våra butiker. Även om man inte är superintresserad av vilken typ av förpackning eller innehåll produkterna har så kan de flesta ändå enas om att vi har ett ansvar gentemot kommande generationer.

 

Det finns idag många ekofantaster som vill att vi ska välja ekologiska produkter. Men här finns det också många som säger att ekologiskt jordbruk till exempel inte alls är bättre för miljön. Det stämmer att den ekologiska odlingen ger mindre mat och det är en nackdel men det positiva med ekologisk odling är att bönderna som odlar och de som bor nära odlingen inte påverkas av ohälsosamma gifter som släpps ut i samband med odlingen. Naturskyddsföreningen listar här vad som är sant eller falskt med ekologiska produkter från jordbruket. Även om du inte väljer att köpa ekologiska produkter så kan det vara positivt att köpa produkter som är inhemska och som färdas så kort sträcka som möjligt. Väljer du att köpa svenskt kött så bidrar du till en god djurhållning och att gynna svenska bönder.

Nyligen har det kommit larm om att vi får i oss fem gram plast i veckan. Detta främst genom vattnet vi dricker i från engångflaskor eller från kranen. Men det finns även andra ämnen som gör att det kan vara bra att rena vattnet innan du dricker det. I Japan kan man koka med en bit kol för att rena vattnet men det kan vara lättare med tabletter för vattenrening hos Beredskapskungen om tillgången på rent vattnet inte finns. Våra hav är idag nedskräpade med plast och fler och fler aktörer har börjat se över vad deras förpackningar är gjorda av. Vissa vanliga produkter kan idag köpas i platsflaskor med plast ifrån havet. Fördelen med många ekologiska produkter är att de inte bidrar till nedskräpningen av våra hav. Håll Sverige rent skriver här att det år 2050 kommer att finnas mer plats i havet än fisk.

Många av dagens ekoprodukter som deodoranter säljs i platsförpackningar men många jobbar på att kunna gå över till pappersförpackning eller förpackningar som kan återvinnas. Glas är en sådan produkt som kan återvinnas hur många gånger som helst. Jämför man med plast som bara funkar att återvinna ett visst antal gånger och som dessutom innehåller läskiga kemikalier för att få plasten att uppföra sig på ett visst sätt, är glas eller papper en smartare lösning. Så att göra övergången till att bli mer klimatsmart behöver inte vara besvärlig eller dyr. Börja med att se över vad dina vanliga produkter är gjorda av och var de är gjorda. Se till att återvinna dem när de är slut. Gå sedan över till mer hållbara och ekologiska varianter och produkter.

dante