Så enkelt är det att hålla ett ekologiskt barnkalas

Så enkelt är det att hålla ett ekologiskt barnkalas

Det finns så många roliga och hjälpsamma sajter som erbjuder tips på hur du arrangerar det bästa barnkalaset i grannskapet. Men, går det att arrangera ett barnkalas som är både ekologiskt och roligt? Och vilka punkter är lättast att byta ut till ett ekologiskt alternativ?

Allt om barnkalas

Barnkalas har växt fram som fenomen under 1900-talets andra halva. Och det bygger på att ett barn firar sin födelsedag med ett kalas. Numera är det dessutom inte helt ovanligt att ett barn har två kalas, ett för familj och släkt samt ett för inbjudna kompisar. Traditionellt har barnkalas inneburit att värden (värdfamiljen) bjudit på tårta eller glass, lättare mat av olika slag, festlig dryck så som saft eller läsk samt fiskdamm eller andra former av utdelning av godispåsar av olika slag. Utöver det har barnen lekt lekar av olika slag, haft partyhattar och/eller flärpor och liknande.

Idag är det inte ovanligt att kalaset har ett tema, exempelvis pirat-eller superhjältetema. En hemsida med mängder av tips är Barnkalaset.se, där hittar du allt ifrån tips och inspiration till mängder av olika produkter. Till exempel olika prylar för olika teman.

Sedan 90-talet har det blivit allt vanligare att inte arrangera kalas hemma utan att istället hyra en lokal av något slag. Om du vill slippa arrangera ditt kalas hemma så kan det absolut vara en bra idé att hyra ett ställe. Ett exempel är att arrangera ett kalas på spa, lokalen är anpassad för barn och det är ett bra alternativ om man har möjlighet till det. Det kan exempelvis vara bra om man har ont om plats hemma.

Ekologiska tips

Ett första steg på vägen till ett mer ekologiskt kalas är att byta ut all mat på kalaset mot ekologiska alternativ. Exempelvis kan godiset i fiskdammen bytas ut mot ekologiskt godis, tårtan kan bakas med ekologiska ingredienser (eller köpas av lämplig konditor), all dryck kan också bytas ut till en rad olika roliga och smakrika ekologiska alternativ. Dessutom kan inbjudningskorten, sugrören, partyhattarna och ballongerna också bytas ut till ekologiska motsvarigheter. På så vis går det lätt att förhålla sig till ett pirattema ändå, så länge produkterna som väljs är ekologiska. Idag finns det så många roliga ekologiska alternativ och de flesta stormarknaderna erbjuder både ekologiska varianter och andra varianter. Och i takt med att efterfrågan på ekologiska produkter har ökat så har också priset pressats ner och det är inte längre speciellt mycket dyrare att välja ett ekologiskt alternativ. Det vill säga, du behöver egentligen inte göra allt för stora ändringar i din planering utan bara fortsätta att välja ekologiska alternativ. Om du vill ha ännu mer inspiration finns det böcker att tillgå också, allt för att du enkelt ska lyckas arrangera ett lyckat barnkalas.

dante