Inte bara ekologiskt

Inte bara ekologiskt

Om man vill värna om miljön bör man kanske inte bara tänka på ekologiska produkter. Det är bra att utbudet av sådana produkter hela tiden växer. Kommer ni ihåg när det bara fanns en liten hylla i butikerna för ekologiska produkter? Den var till för de medvetna konsumenter som hade ett specialintresse för ekologiska produkter. Det var inte så länge sedan den där hyllan fanns, oftast placerad lite i skymundan. På den hyllan blandades alla ekologiska produkter. Allt från blåbärssylt och mjöl till toalettpapper och diskmedel. Att konsumenternas efterfrågan av dessa produkter nu har blivit så stor att det oftast finns ekologiska alternativ inom alla varugrupper har gjort dessa ”ekohyllor” överflödiga. Numer finns de ekologiska produkterna spridda över hela butiken och står på hyllan tillsammans med sina mindre ekologiska motsvarigheter.

Nästa steg i denna utveckling borde bli att man kommer få svårt att hitta icke-ekologiska alternativ. När handlarna och producenterna gör gemensam sak och börjar rensa ut de alternativ ur hyllorna som inte är ekologiska. Med ett sådant system behöver du som konsument inte längre hålla koll för att köpa de ekologiska alternativen, det har handlaren redan fixat åt dig. I en övergångsfas kan ju handlarna erbjuda de icke-ekologiska alternativen till ett högre pris för de som absolut vill köpa dem. Dessa varor ska självklart blandas på en egen hylla på någon obskyr plats i lokalen.  Det måste vara lätt att köpa de ekologiska och säkra alternativen.

Det kanske inte bara behöver tänkas ekologiskt för att främja en hållbar utveckling på planeten. Om man tänker strikt ekologiskt är det förstås vansinnigt att vi uppe vid polcirkeln ska köpa bananer, avokado och papaya som har transporterats över halva jordklotet. Ska vi avstå från dylika varor? I detta läge kan man förstås leta efter de ekologiska alternativen och komma ihåg att transporter även de hela tiden blir mer och mer energieffektiva. Det jag vill slå ett slag för är att vi fortsätter köpa dessa produkter men att vi i möjligaste mån köper de rättvisemärkta alternativen. De rättvisemärkta produkterna hjälper faktiskt till med att få till stånd en mer hållbar produktion. Dessa produkter innebär att de lokala jordbrukarna får en större del av vinsten och att de därför kan skicka sina barn till läkare och skola. Detta leder i sin tur till att de inte överutnyttjar markerna eller bedriver rovdrift. De har råd och möjlighet att bli mer långsiktiga i sitt värv vilket leder till ett mer hållbart jordbruk. Så fortsätt köpa kaffe, choklad, avokado och allt det andra från tropikerna, men se till att du hjälper jordbrukaren och planeten genom att köpa de bästa alternativen.

Vi har kommit en lång väg när det gäller ekologiska livsmedel. Nu måste kampen fortsätta genom att vi börjar efterfråga fler ekologiska produkter inom andra områden. Vi har all rätt att köpa ekologiska kläder och möbler till exempel. Börja efterfråga ekologiska alternativ överallt. När du går på apoteket hjärtat med din rabattkod till exempel, fråga när de ekologiska medicinerna ska komma. De har ju redan en del ekologiska krämer och hårvårdsprodukter.

dante