Städa naturligt – här får du tipsen du behöver!

Städa naturligt – här får du tipsen du behöver!

Fler och fler tänker på miljön i vardagen. Det gäller allt från vilken mat vi väljer att köpa till vilka produkter vi använder i hemmet. Städningen är inget undantag, och allt fler väljer att städa med produkter som är skonsamma mot både människa och miljö. Många gånger köper vi rengöringsprodukter helt i onödan när vi faktiskt har köksskåpen fulla av produkter som är både effektiva och snälla mot miljön. Här kommer några tips på saker du säkert har hemma och som fungerar utmärkt i städningen!

Bikarbonat

Bikarbonat är extremt effektivt att använda till en mängd ändamål när det gäller städningen.

  • Pulvret har ett högt PH-värde och tar effektivt bort dålig lukt. Testa att strö lite bikarbonat i botten av sophinken eller tvättkorgen så förstår du vad jag menar!
  • Lite bikarbonat på en fuktig trasa gör susen för smutsigt kakel och badrumsporslin. Gnugga, låt verka en stund och torka rent med trasa.
  • Du kan även använda bakpulver, eftersom den verksamma substansen där är just bikarbonat, men det är inte lika effektivt eftersom det är mindre koncentrerat.

Ättika

Ättika är en vätska som finns i de flesta köksskåp och som har många användningsområden i hemmet.

  • Ta bort dålig lukt i kylskåpet genom att ställa in en liten skål med ättika över natten.
  • Rengör toaletten genom att hälla en skvätt i toalettstolen. Låt verka en stund, gnugga med toalettborsten och spola rent.
  • Få bort ingrodd smuts på spisen genom att använda en kombination av bikarbonat och ättika. Spraya först ättika på det smutsiga området med en sprayflaska, och strö sedan på bikarbonat. Låt verka några minuter och torka sedan rent med en trasa och ljummet vatten.

Citron

Det finns få saker som doftar så fräscht som citron och det är något som går att utnyttja i det naturliga städet.

  • Rengör microvågsugnen med citron. Blanda citronsaft och vatten i en liten skål. Ställ i micron och kör på full effekt en minut eller två. Torka rent med en trasa och vips har du en väldoftande och fräsch micro.
  • Gör rent skärbrädan med salt och citron. Dela citronen i två delar och strö salt på snittytan för att få en slipande effekt. Gnugga rent skärbrädan och skölj med vatten.
  • Få bort fläckar på vita textilier. Blanda en tjock massa av citronsaft och saft. Bred ut på fläcken och låt verka en halvtimme. Skölj därefter med vatten.

Ibland behöver man hjälp

Hur gärna vi än vill skapa det naturligt rena hemmet själva så finns det perioder då livet snurrar snabbare och vi kan behöva hjälp. Det gäller kanske framförallt under småbarnsåren då det kan kännas övermäktigt att få ihop livspusslet. Bor du i Göteborgstrakten finns Prohomeservice.se att anlita för proffsig hjälp. Oftast kan det räcka med att man får hjälp med en rejäl genomstädning för att det ska vara lättare att sedan hålla snyggt på egen hand.

dante