Ekologiska kläder

Ekologiska kläder

Gifter och farliga ämnen kan även förekomma i klädesplagg och därför har de ekologiska kollektionerna blivit alltmer populära, även bland de stora kedjorna. Både H&M, Zara och Lindex m.fl. använder sig av åtminstone några ekologiska plagg eller kollektioner och detta har snabbt spridit sig till andra märken. Fler och fler köper kläder på second hand, dels för att få en mer personlig stil och dels för att inte överkonsumera.

Det förekommer även nya textilier som är av naturligt slag. Ekologiskt odlad bomull, lyocell eller tencel är exempel på naturmaterial som känns behagligare mot huden. Barnkläder bör absolut vara ekologiska då de annars kan framkalla kraftiga eksem och/eller allergier och detta gäller naturligtvis även sängkläder och snuttefiltar o.s.v.

Vissa klädkedjor ger även sina kunder möjligheten att lämna in gamla plagg så att märket kan framställa nya av det gamla tyget. H&M är ett sådant företag. Det man dock måste tänka på när man köper miljövänliga kläder, är att de bör vara ekologiska ända ut. Många syr upp plagg av ekologiska tyger men man tänker inte på att även färger och tillverkningsmetoder bör hålla måttet och uppfylla de krav som ställs för att få kallas hundraprocentigt ekologiska.

dante