Ekologiska smycken

Ekologiska smycken

Smycken som vanligtvis är nära huden, kan med fördel också köpas som ekologiska. Det börjar bli mer och mer vanligt för att undvika nickelallergi och utslag på huden. Det kan antingen röra sig om återvunna material samt material som är skonsamma mot hud och kropp. Anledningen till att ekologiska smycken börjat synas alltmer är bland annat att kända profiler har synts bära dem.

Ett exempel på ekologiska smycken, är Alex och Ani som är ett verk av den amerikanska designern Carolyn Rafaelian. Hon köper bland annat metaller från återvinningsstationer och en del av vinsten tilldelas också olika projekt som att bevara regnskogen och dylikt.

Det är också vanligare med s.k. Fairtrade-smycken som underlättar arbetsförhållandena för lokala tillverkare och företag som annars får svårt med konkurrensen. Rättvisemärkta smycken är lika viktiga som ett bra och naturligt material och de ekologiska smyckena börjar så smått bli en trendsättare ute i världen. Man vill även i de flesta fall göra handgjorda smycken som också ger en personlig touch till produkten. Det bidrar till en unik stil, vilket de flesta konsumenter idag eftersträvar. Ämnen som kan förekomma i ekosmycken är ekoplast, trä, återvunna material och naturliga stenar.

dante