Ekologiska produkter – för miljö och plånboken

Ekologiska produkter – för miljö och plånboken

Vi vill alla göra det bästa för våra barn och ge dem en god framtid. Allt det som vi själva har önskar vi också dem – och mer därtill. När vi tänker på framtiden för de barn som växer upp just nu, så ser vi en bra värld framför oss: utbildning, fina hem och en ljus framtid med glädje både i stad och natur. Sedan tittar vi på nyheterna, och dessa två bilder stämmer inte alltid ihop.

Vi oroas över miljöförstöringen, över alla kemikalier som släpps ut och som både vi och våra barn får i oss. Samtidigt ser vi ekologiska och miljömärkta varor och tänker att de är för dyra – trots att vi vet att de är bäst för miljön; alltså för oss. Men, det är inte riktigt sant! Ekologiska produkter behöver inte vara dyrare än ”vanliga” produkter och ett ekologiskt förhållningssätt kan vara bra för både miljö och plånbok!

Spara pengar på hållbarhet

Vi känner alla igen oss: vi köper en billig sak, t.ex. en ficklampa eller en stol, tycker att vi gjort en smart affär och använder den. Ett år senare: den billiga saken har gått sönder, så vi behöver en ny ficklampa eller stol, åker till en annan affär och gör en ”smart” affär. Ett år senare… Det blir dyrt i längden, för både miljö och plånbok. Tänk om vi istället hade köpt en mer kvalitativ ficklampa eller stol från början? Om vi köper en sak som håller i fem eller tio år, så har vi sparat in pengarna flera gånger om – även om den från början kostade dubbelt så mycket! Det är som när vi handlar inredning till hemmet: när vi handlar kvalitativa Vaser eller skålar, så håller både stilen och själva varan mycket längre och kan bli ett arvegods – och vi sparar på miljön! När vi handlar billiga produkter lånar vi av jordens resurser från våra barn – men vi kommer inte att betala tillbaka lånet. Om vi istället handlar en kvalitativ vara, så kommer nästa generation att både få miljö och den faktiska varan, t.ex. en vacker vas.

Spara pengar på stil

När vi handlar klassiska produkter tål de modets vindar. En snygg soffa från femtiotalet står sig bättre än en billig soffa i årets stil. Om man handlar utifrån vad som är billigt i butiken, på kommer man till slut mest få ett hopplock som egentligen inte matchar och som man snart vill byta ut. Soffan var billig, men när man nästa år behövt byta ut lampan, så ser man att de verkligen inte ger ett enhetligt intryck i vardagsrummet. Men de var ju så billiga! För att lösa problemet inköps då en annan soffa efter ett par år – och så fortsätter det. Det är klokare att tänka igenom inredning från början och köpa kvalitativa möbler och inredningsdetaljer som håller – både i hållbarhet och i stil.

dante