Ekologiska munvårdsprodukter nu och då

Ekologiska munvårdsprodukter nu och då

Ekologiska produkter har växt och allt fler väljer till och med att köpa ekologisk hudvård, hårvård och ekologisk munvård. Munvården är egentligen inte så gammal om man endast ser till hur långt tillbaka i tiden vi har gått till tandläkaren. Förr i tiden gick man till smeden som drog ut tänder så fort man hade ont. Det var ingen bedövning där inte, och inte heller några smidiga och lätta redskap som användes. En grov tång och ett klick så var tansingen ute. Att man sedan var halvdöd i ett par dygn av smärta var det ingen som tänkte närmare på.

Idag vet man att munvård har stor koppling till det övriga välmåendet, inte minst för äldre människor. Dock finns det numera en större valfrihet av produkter som munskölj, tandkräm och tandborstar som är helt ekologiska och snälla mot miljön. Några exempel på dessa kan du hitta hos https://www.sunstargum.com/se/ samt även vanliga munvårdsprodukter.

Den forna munvården

I ärlighetens namn var det få som tänkte på om tänderna var rena eller inte. Man hade ingen aning om vem Karius och Baktus var eller att någonting som plack eller tandsten existerade. Vad man däremot ibland tänkte lite närmare på, om man åtminstone hade kommit så långt i utvecklingen, var andedräkten. Man hade upptäckt att det fanns flera växter ute i naturen som kunde ta bort en otäck andedräkt.

  • Lakritsrot
  • Mynta
  • Eukalyptus
  • Kummin
  • Munskölj av vatten och kardemumma
  • Örter som persilja och dill

Många gick och gnagde på lakritsrot eller tuggade myntablad förr i världen. Lakritsroten hjälpte även till att rensa mellan tänderna. Det var inte förrän under 1900-talet och framför allt den andra halvan av seklet som munvården och munhälsan började förbättras. Numera kan du köpa anpassade munsköljprodukter, speciell tandkräm mot ilningar och tandborstar som både kommer åt på tungan, mellan tänderna och som växlar borst.

Ekologiskt kommer tillbaka

De många syntetiska produkter vi häller på oss och i oss har starkt ifrågasatts på sistone och de gamla huskurerna i gamla böcker dammas av igen och tas fram. Därmed har också produkter inom munvården börjat ersättas (till viss del) av ekologiska tandkrämer, tandtråd, tandpetare med mera. Även ekologiska tandblekningskit går att köpa och många provar till och med att bleka med bikarbonat hemma. Det som dock växer ordentligt är förpackningar och tandborstar som går att återvinna och som är miljövänliga.

Många som har testat ekologisk tandkräm eller munskölj tycker inte att det fungerar alls, och detta är en smaksak. Personer med extra känsliga tandhalsar och emalj kan dock dra nytta av dessa, då de är skonsammare mot tänder, munhåla och tandkött. Vill du trots allt värna om miljön och återvinna munvårdsprodukter, kan du köpa klimatsmarta tandborstar och tandkräm i miljövänlig förpackning så har du åtminstone bidragit med något.

dante