Är bebisen en miljöbov?

Är bebisen en miljöbov?

Det korta svaret är tyvärr ett ja. Bebisar orsakar ett enormt sopberg under sina första levnadsår. Men som tur är går det att göra någonting åt. Så låt oss titta på vad man kan göra för att minska sin miljöpåverkan som blivande småbarnsförälder.

Köp begagnat

Bebisar växer och utvecklas med rasande hastighet och under det första året hinner kläder och saker inte slitas innan de måste bytas ut. Du sparar både miljö och pengar på att köpa så mycket som möjligt begagnat. På allt fler orter finns det nu second hand butiker som bara säljer barnkläder och leksaker.

Det här med blöjor

Blöjor är ju något av ett måste för bebisar och små barn. De flesta barn kommer ha blöja i flera år framåt och engångsblöjorna blir till sist till ett helt berg av plast. De flesta tror kanske att tygblöjor är en universallösning på problemet. Men faktum är att det inte nödvändigtvis betyder att de är bättre.

Det finns ekologiska engångsblöjor att köpa. Men det är sällan man hittar dem i butiker utan ofta är man tvungen att istället köpa dem via nätet.

Nappar, nappflaskor och plastförpackningar

Det finns ett fåtal företag som tillverkar nappflaskor i stål och dessa kan vara ett alternativ till plastflaskor för den som flaskmatar. Det finns även glasflaskor men dessa är lite mer riskabla att använda.

Nappar finns i flera olika utföranden. Leta efter nappar av naturgummi istället för plast för att minska miljöpåverkan något.

Tvål, schampo och krämer levereras ofta i plastförpackning, även i de fall då innehållet är miljövänligt. Miljövänligast är fast ekologisk tvål.

Hudkrämer är lite lättare. Fler och fler företag har fått upp ögonen för problemet med plast och har istället gått över till plåt eller glas. Båda materialen kan återvinnas och är därför överlägset plastförpackningar.

Som du ser finns det en del du kan göra för att minska miljöpåverkan när det gäller bebisar och småbarn. Men nog skulle det krävas att butikerna ser till att det är lika enkelt att köpa miljövänligt som att handla allt annat.

dante