Det kan vara svårt att säga till en tvättäkta svensk kaffedrickare att dra ned på kaffet. Det är ungefär som att säga till en amerikan att aldrig mer äta hamburgare. Vill man undvika ett knytnävsslag i ansiktet så kan man istället be folk att välja ekologiskt. Nu är det kanske dumt att jämföra kött och kaffe, eftersom kaffe faktiskt har visat sig ha goda effekter på kroppen, vilket kött inte har. Men ni förstår vad vi menar!
Svenskar och kaffe
Svenskar räknas till ett av de folk som sveper flest kaffekoppar per capita. Ca 1000 koppar per år får en genomsnittlig svensk i sig och detta utgör ca 1 % av världens totala kaffeproduktion. Det har börjat tillverkas oändligt mycket ekokaffe i dagsläget, men trots vetskapen om att kaffeplantagerna är ohälsosamma så köper endast 7 av 100 ekokaffe i affären. Kan det vara så att man är så oerhört van vid sitt favorit-kaffe att man ogärna ruckar på traditionerna? Dock dricks den största delen av ekologiskt kaffe i Europa och USA.
Farliga kaffeplantager
Kaffeplantager utsätts i stor utsträckning för olika kemikalier som är minst lika farliga som dem på en bananplantage eller en bomullsplantage. De skadar inte bara människor utan även de djur och den natur som ligger nära inpå knuten av plantagerna. I värsta fall kan de även döda levande organismer. Eftersom bekämpningsmedlen tar kål på svampar och insekter, rubbas balansen i naturen viket gör att ännu fler farliga ämnen sprutas på. Förgiftningsskadorna är många och ett stort problem i världens kaffeländer. Alla gifter bidrar även till ingrodda sjöar, övergödda vattendrag och algblomning som gör att folk får vattenbrist och problem med övriga skördar. De flesta av de medel som sprutas på kaffeplantagerna är helt och hållet förbjudna i Europa och väldigt mycket av dessa ämnen används framför allt i Brasilien. Parakvat är ett av ämnena och endosulfan ett annat.
Ett ekologiskt kaffe odlas mestadels i Sydamerika som Brasilien och Peru men även Etiopien är en stor kaffeproducent. Det är den sjätte största i världen och också det land där man är bäst på att utesluta bekämpningsmedel och konstgödsel. Många av Sveriges kaffemärken köper in kaffe just från Etiopien, på grund av att de är så pass miljömedvetna när det kommer till kaffe.