Bomullen

Bomullen

Det finns massor av varor som är bättre om de är ekologiska. Se därför till att byta ut några av dem så har du kommit en bit på väg.

Bomullen – den värsta miljöboven

Bomullen är en av de största miljöbovarna i världen och tyvärr är det fortsättningsvis så, även om den ekologiskt odlade bomullen börjar ta fart. Den sistnämnda odlas i bl.a. Peru, USA och Asien men ännu är den ekologiska odlingen inte alls tillräcklig. Bomull är en svår råvara då det krävs mycket vatten för att odla den. Dessutom blir den lätt angripen av skadeinsekter, vilket resulterar i att odlarna sprutar på farliga bekämpningsmedel som folk sedan får i sig.

Ekologisk bomull får inte odlas med några som helst farliga eller kemiska bekämpningsmedel och även hur man bevattnar bomullen är en avgörande faktor. Helst ska man odla bomullen tillsammans med andra grödor växelvis och använda bevattningssystem som inte slösar så mycket på vattnet. Om man endast ser till ett par jeans, så går det åt ca 8500 L vatten, enbart till dem. Detta har bidragit till att hela sjöar förstörts eller vuxit igen.

Det man ska tänka på när man köper ett plagg av ekologisk bomull, är att se till hela plagget är eko. Många säger sig ha en ekologisk tröja men när man tittar noggrannare så ser man att färgen eller trycket inte följer instruktionerna. Mycket av de farliga medlen kommer också inför frakten av plagget eller tygerna, då man besprutar dem för att klara av färden.

dante