Ge dina får en riktigt stor hage

Ge dina får en riktigt stor hage

Att kunna erbjuda ekologiska och närproducerade produkter är både en härlig känsla, bra för klimatet och en inkomstkälla. Du har får, eller så planerar du att skaffa får. Ge dina får en riktigt stor hage med bra fårstängsel, så kommer de att trivas och du behöver inte oroa dig för att de ska rymma.

Stor hage med bra stängsel

Dina får behöver kunna röra på sig. Om de har en stor hage har de mycket att göra. Det är bra om det både finns gräs, buskar, träd och ett skydd åt dem. Får gillar att både ströva omkring och bara vara. I flock. Får gillar verkligen att vara tillsammans. Genom att ge din fårflock en härlig hage kommer du inte behöva oroa dig så mycket för att de ska smita. För får kan smita. Om en tacka en gång lärt sig att hoppa över stängslet så är det en kunskap som hon använder ofta. Och eftersom de är en flock följer de andra efter. De kan vara riktigt viga, trots sina smala ben och lurviga och rejäla mage. Du kan välja mellan fårstängsel och fårnät, med eller utan ström. Köp fårstängsel och en ATV-kärra hos Kellfri, så har du snart en stor hage för fåren att njuta av.

Ekologiska produkter från dina får

Intresset för att äta och handla närodlat växer för varje år. Det är många svenskar som mycket hellre köper kött av en bonde som bor i närheten och som de vet tar hand om sina djur, än köper kött som fraktats över halva landet. Eller rent av kommer från ett annat land. Dina får kan ge dig många produkter att sälja. Om du betäcker dina tackor kan du alltid sälja lamm. Både till personer som vill ha lamm i sitt eget bestånd, men också för dem som önskar lammkött till hösten. Då går lammet hos sin mamma under sommaren och njuter i den stora hagen. Till hösten får köparen komma och hämta ekologiskt lammkött som inte påverkat klimatet lika mycket som vanligt kött. Du kan också sälja ullen, antingen som råvara eller om du skapat något av den. Intresset för handarbete växer och det är många som gärna vill kunna få karda egen ull och sy egna varma tofflor. Du kan också hyra ut din fårflock som ”betare”. Om du har en granne som vill få en bit mark mindre buskig, så kan du låta fåren gå och beta. Får är vänliga och mysiga djur och roliga att hålla på med.

dante