Kött

Kött

Många människor tar numera del av all läsning där det framkommer att kött inte är bra att äta i stora mängder. Konstigt, tänker en del då människan har ätit kött i årtusenden. Ja, det är möjligt men så blev de inte gamla heller…och dessutom åt de betydligt mindre mängder än vad vi gör idag. På stenåldern var man tvungen att bege sig ut och jaga självmant, det fanns inga ICA-butiker. Och jagade gjorde man heller inte varje dag, utan kompletterade födan med rovor och bär.

Det röda köttet innehåller ämnen som i stora mängder kan orsaka cancer och då många i väst sätter i sig stora biffar och mycket charkprodukter så är risken högra att man drabbas. Till rött kött räknas även gris, vilt, får och get.

Ekologiskt kött har samma fördelar som mejeriprodukter, eftersom de till stor del kommer från samma djur, d.v.s. nötkreatur. Du kan välja mellan ekologiskt kött eller naturbetes-kött, vilket också har sina fördelar. Det är behandlingen av det traditionella köttet som ger ytterligare nackdelar och påverkar kroppen sämre. Därför bör man äta det ekologiska köttet för att åtminstone slippa den biten. Men en lägre köttkonsumtion är dock att ta i beaktande, helt och hållet.

Vad händer i kroppen?

Det som sker i din kropp om du äter kött är att det bildas kvävehaltiga ämnen som är svåra att hantera. När vi får i oss det så startar en rad reaktioner som i sin tur bidrar till inflammationer och det är främst i tarmen som detta pågår. Förutom detta innehåller det ämnen som kalkar igen våra ådror och kärl och på det viset kan vi lättare drabbas av blodproppar och hjärtinfarkter samt stroke. Du bör därför inte äta mer än 300 gram rött kött per vecka. De flesta äter 500 gram eller mer. Det kan vara svårt att övertyga en köttätare att avstå från köttet och det behöver man naturligtvis inte göra, helt och fullt. Men att dra ned på köttkonsumtionen är a och o för ett mer hälsosamt liv och vill man inte det bör man åtminstone äta ekologiskt kött som inte är antibiotikabehandlat o.s.v. Då kan man åtminstone äta med lite bättre samvete.

Undvik chark allra mest

Det kött som är sämst och som har många slaggprodukter som den mänskliga organismen faktiskt inte ska få för många av, är charken. Korv, sylta och smörgåspålägg i form av kött anses betydligt sämre än en stek. Men även stekar kan det bli för mycket av ibland.

dante