Ekologisk hudvård för din bebis

Ekologisk hudvård för din bebis

Vi behöver vara rädda om våra barns känsliga hud och undvika allt som innehåller kemikalier och onaturliga ämnen. Idag finns det ett riktigt bra utbud av hudvårdsprodukter även för barn och bebisar, men faktum är att du kommer ganska långt med bara en vegetabilisk olja.

Den känsliga bebishuden

Något som är viktigt att tänka på är att barns, och framförallt bebisars hud, är mycket känsligare än vuxnas. Detta beror på att huden är mycket tunnare och därmed mer mottaglig för exempelvis sol, väder och vind men också för kemikalier. Detta innebär alltså att barn ännu lättare än vi vuxna får in onaturliga ämnen i sina kroppar om vi inte väljer att använda rena, naturliga och ekologiska produkter på deras hud.

Hur tar jag hand om min bebis hud på bästa sätt?

Tvätta din bebis så lite som möjligt och använd absolut inga starka tvålar. Vatten och en vegetabilisk olja såsom solrosolja, olivolja, sesamolja eller Jojobaolja är alldeles tillräckligt.

Det kan bli många blöjbyten varje dag för en liten bebis och då gäller det att ta hand om den känsliga bebisstjärten på rätt sätt. Vatten kan faktiskt vara förödande för den känsliga bebishuden eftersom vatten är väldigt uttorkande. Röda stjärtar och blöjeksem kan många gånger bero på att man tvättar för mycket med vatten. Välj istället en ekologiskt vegetabilisk olja och använd något väldigt mjukt när du tvättar bebisens stjärt såsom till exempel en bomullsrondell eller en mjuk tvättlapp. Ofta räcker detta men om bebisen redan är röd eller har eksem är det viktigt att skydda huden lite extra innan du sätter på en ny blöja. Välj en fet naturlig salva såsom en bivaxsalva som ger ett bra skydd. Försök också att lufta så mycket som möjligt. Passa på att låta bebisen vara utan blöja en stund då och då när ni är hemma.

Använd aldrig våtservetter till ditt barn eftersom dessa innehåller konserveringsmedel. Ha hellre en flaska vatten i skötväskan tillsammans med torra våtservetter. Detta tillsammans med en flaska vegetabilisk olja är alltså all rengöring du behöver packa med dig i skötväskan. Här hittar du både barnvagnar och skötväskor.

Min bebis har väldigt mycket skorv – vad gör jag?

Skorv är något som de flesta bebisar får och det är helt naturligt och försvinner när de blir äldre. Vill du ändå göra något åt det är även här en vegetabilisk olja att föredra. Smörj in hårbotten med olja en stund innan badet. Du kan även smörja in bebisen innan läggdags och låta oljan verka över natten. Efter att du badat bebisen kan du sedan med en vanlig frottéhandduk gnugga lite försiktigt på bebisens huvud så kommer skorvet att ramla bort. Har bebisen mycket skorv kan du behöva upprepa detta flera gånger.

dante